cartepedia.ro
Oferta

Arhitectul parizian – Charles Belfoure

22.43 lei 29.9 lei CIteste cartea

„Arhitecul parizian” de Charles Belfoure (Editura Litera, 2017) ne trimite imaginar în Parisul anului 1942, unde, la doi ani de la invadarea ţării de către nazişti, „ocupaţia nu instigase doar la ură împotriva evreilor, ci scoase la iveală toată mizeria umană. Greutăţile şi privaţiunile stimulau egoismul, învrăjbind comunităţi, vecini, ba chiar şi prieteni.”

Lucien Bernard, un arhitect de 35 de ani, fiul unui geolog lipsit de sentimente, cu o pasiune doar pentru obiectele neînsufleţite, avea toate trăsăturile unei persoane egoiste, total nepăsător faţă de soarta celor din jur. Crescut într-un mediu antisemit, era indiferent faţă de persecuţiile evreilor, mulţumindu-se în perioada războiului cu orice proiect mărunt care să-i asigure traiul. Auguste Manet, un om de afaceri cu o situaţie financiară foarte bună, îi face o propunere greu de refuzat în acele timpuri dificile în care găsirea unei surse de venit era o binecuvântare: să modifice arhitectura unui apartament pentru a crea o ascunzătoare perfectă pentru evreii fugari, care să nu poată fi zărită cu ochiul liber. Pe lângă faptul că era o mare provocare în materie de arhitectură, Lucien a acceptat acest proiect riscant datorită beneficiilor financiare considerabile obţinute şi promisiunii unei slujbe garantate pentru proiectarea viitoarelor fabrici care urmau a fi construite de către nazişti.

Arhitectul parizian - Charles Belfoure
22.43 lei 29.9 lei

Nu-l interesa identitatea persoanelor care vor folosi ascunzătorile, în acţiunile sale fiind mânat doar de interese materiale. La fiecare astfel de proiect realizat îşi propunea să fie ultimul pentru care îşi risca viaţa, însă Auguste Manet ştia că răsplata financiară oferită îl va face să se răzgândească de fiecare dată. La aceasta se adăuga şi un exces de egolatrie când reuşea să păcălească vigilenţa nemţilor cu planurile sale arhitecturale ingenioase, iar evreii ascunşi scăpau cu viaţă după razia Gestapo-ului. Atunci când un cuplu de evrei a ales să moară, chiar sub ochii săi, în ascunzătoarea pe care a creat-o, în loc să-l trădeze, s-a produs o schimbare radicală în sufletul lui. A trecut de la indiferenţă faţă de soarta evreilor, la vinovăţie cruntă, culminând cu ură împotriva naziştilor şi o ambiţie personală pentru a crea acele locuri „perfect invizibile” care să salveze vieţile fugarilor, nu doar ingenioase, dar şi confortabile. Nu mai putea asista nepăsător cum o naţiune renumită pentru cultura şi inteligenţa sa, vâna evreii ca pe nişte animale.

Din acel moment Lucien porneşte pe un drum care nu-i va oferi cale de întoarcere, pe parcursul căruia va primi lecţii de viaţă dureroase, dar şi minunate, şi care îi vor schimba definitiv percepţia asupra lucrurilor importante din viaţă: soţia l-a părăsit când a auzit că îi ajută pe evrei, punându-le amândurora viaţa în primejdie, ascunzătorile sale au fost descoperite de către nazişti, arhitectul inteligent care le-a proiectat fiind căutat cu fervoare de către nazişti, Rezistenţa franceză l-a acuzat de colaboraţionism cu duşmanul prin proiectarea uzinelor de armament pentru nemţi, ucenicul angajat la biroul său de avocatură, un nepot al unui membru al Gestapoului, a descoperit planurile secrete ale ascunzătorilor, iar un preot i-a lăsat în grijă un copil evreu orfan. Atunci când apare şi dragostea în această ecuaţie complicată, Lucien va trebui să jongleze printre pericole, mereu urmărit de frica de a nu fi descoperit, dar şi de teama de a nu da greş în proiectele sale, de a nu provoca iarăşi moartea cuiva, însă nici una dintre alegerile sale nu putea avea un final fără consecinţe.

Istoria a dovedit că umanitatea poate fi de o violenţă şi o cruzime inimaginabile, însă regula generală a naturii umane este că preferă binele în detrimentul răului. Războiul, ocupaţia străină, teroarea, persecuţiile, frica pot produce mutaţii în sufletele oamenilor, iar bunătatea şi răutatea sunt nişte deprinderi sociale.Desprea aceasta este şi cartea lui Charles Belfoure: despre puterea de a descoperi binele în sufletul nostru.

Cartea o puteţi achiziţiona acum la un pret redus accesând link-ul http://bit.ly/2Bl5kbs

Arhitectul parizian – Charles Belfoure
Arhitectul parizian – Charles Belfoure
22.43 lei 29.9 lei
Nu are comentarii

Leave a reply

E timpul sa citesti o carte
Logo
Enable registration in settings - general